Nuoriajattelija Tulin, näin, pohdin ja kirjoitin

Trump, Brexit... Miksi populismi valtaa alaa?

Ei vaan enää usko demokratiaan riitä. Nykyinen malli tehdä politiikkaa on toimintakelvoton tapa. Kansa osoittaa mieltään äänestämällä ns. Kosto tyylillä, sillä nykyiset päättäjämme eivät saa aikaan tavallisen kansan mielestä tarpeeksi paljon merkittäviä päätöksiä. Huolestuttava ilmiö tässä kyllä on käsillä. Ihan mielenkiintoista nähdä uskaltavatko poliitikot myöntää sen miksi tähän on tultu? Uskaltavatko he sanoa että nykyinen demokratian malli ei ehkä ole ainut tai paras tapa toteuttaa kansan kuulemista ja demokratian pääaatetta, kansanvaltaa. Millaisen maan te aikuiset halusittekaan jättää meille nuorille ja lapsille? Kyllä poliittisen johdon on ympäri maailmaa on aika herätä. Poliittinen valtatanner vavahtelee ja vavahtelut on joko ennakoitava tai sitten putoaa pelistä. Saa nähdä mihin tämä vie. Mutta nykyinen demokratia muoto niin Suomessa kuin muualla on selvästi nähnyt parasta ennen päiväyksensä. On aika muuttaa systeemiä jotta demokratia voisi taas toimia. Ongelman tuonee nykypolitiikan kapea katse kenttä joka ei näe tätä koko kuvaa. Jonkun takia suurin osa tuntuu unohtaneen mitä demokratia on. Se on kansanvaltaa. Kansanvalta on kaunis ajatus ja kaunis sana joka ei toimi. Pitää muistaa että demokratian pää-aatteiden luomien raamien sisällä voi ja pitääkin uudistaa kun sille on tarvetta. Toki ymmärrän että onhan se päättäjille vaikea pala kun joutuu puraista omaa nilkkaa mutta se on sentään tapa pelastaa meidän tuntema demokratia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Risto Laine

Siitä tuli Tsunami, jota ei pysäytetä. Talouslehti videossaan kertoo hieman lisää:
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-18/...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jytky, brexit ja Trumpin valinta näyttävät miten demokratia toimii nykymaailmassa. Näyttää karmeelta. Jos demokratiaa vielä tästä lisätään, tulos lienee vielä karmeempi.

Toki politikot on syyllisiä, mutta syyllisiä mihin?

Politikot ja media ovat syyllisiä siihen että kansa äänestää miten äänestää, äänestävät kuten mielipuolet, äänestävät sellaisia joiden tietävät valehtelevan heille, äänestävät tunteella ja hylkäävät järjen.

Kansa reagoi johonkin. Ilmeisesti heidän odotuksensa ovat olleet epärealistisia ja he ovat pettyneitä ja syyttävätä omasta pettymyksestään politikkoja.

Politikkojen vika, politikot ovat antaneet äänestäjille asioista sen väärän kuvan asiosita jonka vallassa he ilmeisesti ovat, antaessaan äänensä huijareille ja manipulaattoreille.

Media on toinen syyllinen. Media ei ole hoitanut tehtäviään vaan se on tukenut ja ruokkinut politoiden ihmisille syöttämää liian toiveikasta maailmankuvaa.

Media nyt on mitä on, sen päämäärä on tehdä omistajilleen voittoa ja sen pitää julkaista sellaisia juttuja joista kansa tykkää. Tottakai kansa tykkää sellaisista jutuista jotka antaa asioista miellyttävän positiivisen kuvan, mutta se on ollut väärä kuva.

Nyt kun kansa on huomannut että media ja politikot ovat heidät pettäneet, että heitä on huijattu, kansa antaa äänensä ja luottamuksensa vielä suuremmille huijareille.

Media puolestaan alkaa kirjoittamaan positiiviseen tyyliin näistä huijareista, siis Suomen persuista, brexit- hemmoista ja Trumpisteista.

Kansa pitää siitä että heille annetaan väärää tietoa ja palvoo väärän tiedon antajia sankareinaan, median pitää, jos aikoo saada asiakkaita ylistää näitä väärän tiedon antajia, jotta mediaan rahansa sijoittaneet voisivat nostaa osinkoja.

Tämä on demokratian tila ja pahemmaksi on menossa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Edustuksellisen demokratian ongelma on se, että äänestäjillä on kyllä mahdollisuus antaa huonoille edustajille potkut, mutta paljon heikommat mahdollisuudet saada valituksi haluamansa kaltaiset edustajat. Jos siis muodostuu sellainen poliittinen establishmentti, joka itsepäisesti vie asioita sellaiseen suuntaan jota kansalaiset pitävät huonona, äänestäjille ei jää juuri muuta mahdollisuutt kuin äänestää "jotakin muuta" vaikka siihen sisältyisi suuriakin riskejä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Sveitsin kaltainen demokratia on hyvä malli. Siellä ihmiset äänestävät asioista, ei ihmisistä, jotka pettävät äänestäjänsä.

Toimituksen poiminnat